Kansallinen mediatutkimus (KTM) on taas julkaistu. Siinähän selvitetään mm. lehden lukijamäärät ja niissä tapahtuneet muutokset. Tulokset ovat aina lehdistölle kuumaa kamaa.
Usein lehtien lukijämääriä arvoitaessa pohditaan myös netin käyttäjämääriä eli esim. paljonko mahtaa olla HS.fi tai iltalehti.fi -palveluilla porukkaa jollain aikavälillä. Näin esim. Marmai.fi tänään.
Usein verkkopalvelun suosion mittarina on "eri kävijää viikossa". Näin ollen siis esimerksi "Iltalehdellä on 2,97 miljoonaa ... eri kävijää viikossa" (www.marmai.fi). KTM:n määritelmän mukaan "lehden lukijamäärä eli lukijaestimaatti kertoo, kuinka monta tuhatta lukijaa kunkin painetun lehden keskimääräisellä numerolla on". Epäselvempää on, miten "eri kävijät" lasketaan.
Damina siis kysyn, että käykö Iltalehden nettipalvelussa liki 3 miltsiä suomalaista joka viikko siten, että yksikään ei käy yhtä kertaa useammin useammallakaan päätelaitteella. Tähänhän "eri kävijää" viittaa vähän samaan tapaan, jos Corona-baarissa kävisi 1000 eri tyyppiä paukuilla viikossa.
Netissä yksi kävijä saattaa kuitenkin olla monta, mutta laskutapa on ilmeisen sumea. Olenko esimerkiksi minä yksi vai monta, jos käyn 4 päivänä viikossa 4 päätelaitteella per päivä? Ja jos olen monta, niin kuinka monta? Jos edustan yksin esim. neljää eri kävijää, eikö nettipalvelulla voi silloin ollakin ainoastaan about 750 k aitoa eri kävijää per viikko. Ja jos viikko jaetaan päiväarvioon, on päivittäisiä eri kävijöitä ainoastaan n. 107 k., mikä on vähän vähemmän kuin Etelä-Suomen Sanomien lukijämäärä.
Lukijamäärä on KTM:n teksteissä lukijavaluuttaa. Nettipalveluilla samaa massia edustaa kävijämäärät. Välillä on hyvä pohtia, mikä on "eri kävijän" todellinen arvo?