Ismit tulevat, ismit menevät. Eilen vannottiin tuloksen nimiin, tänään kumarretaan vastuulle. Valveutuneiden kansalaisten vaateet yritysten vastuullisesta toiminnasta ovat saaneet monet yritykset julistamaan itsensä yhteiskuntavastuun mesenaateiksi.
Vastuullinen yritys ei voi olla petollinen huijari, vaan ”good corporate citizen”, hieno ihminen. Yhteiskuntavastuun yritysfilosofia tiivistyy ajatukseen, että bisneksessä ovat merkityksellisiä muutkin asiat kuin kovat talouden arvot. Hyvä ratkaisee. Yritysten on toimittava eettisesti kestävällä tavalla ja huolehdittava paitsi luonnosta myös työntekijöistä, lähiympäristöstä, laajemmista yhteiskunnallisista asioista. Yritysten täytyy ottaa vähemmän ja antaa enemmän. Yhteiskuntavastuu on vanha juttu. Nyt se on tullut uudestaan. Vastuullisen ideologian renessanssille ei ole olemassa yhtä syytä. Ilmiötä voidaan pohtia ainakin kolmesta näkökulmasta.
Velvoittavan näkemyksen mukaisesti aktiiviset yleisöt ovat yhteiskuntavastuun nousun avain. Yleisöt ovat yhä vaativampia. Yleisöillä on globaaleissa ja nopeissa informaatioympäristöissä erinomaiset mahdollisuudet setviä tekeekö yritys todella sen, minkä lupaa. Yhteiskunnan arvomaailman muutos on pakottanut yritykset selkä seinää vasten. Ole hyvä meille, tai me lopetamme sinut. Ylevän näkökulman mukaan yritykset haluavat aidosti tehdä hyvää ja nykyisissä olosuhteissa niillä on siihen yleisöjen suostumus. Yritysten huolehtiminen on aitoa. Yritysten identiteetti ja siitä kumpuava toiminta perustuu rehellisille hyveellisyyden periaatteille. Vihdoin kaikki yritykset voivat paitsi tienata, myös tehdä hyvää. Kyyninen näkemys olettaa, että yhteiskuntavastuun hype on suorastaan pirullisen oiva mainontakikka samaan aikaan, kun perinteinen mediamainonta on vaikeuksissa. Vastuullinen toiminta tuottaa positiivista journalistista julkisuutta, johon yleisön oletetaan uskovan mainontaa paremmin. On turha työntää rahat mainosmaailmalle, jos kampanjoimalla huolenaiheista onnistuu paremmin. Kun löytyy uusi vieläkin parempi keino markkinoida, yhteiskuntavastuu heivataan takavasemmalle.
Katsotaan mistä näkökulmasta vain, yhteiskuntavastuussa on kyse luottamuksesta. Yhteiskuntavastuu on pelkkä kupla ilman luottamusta yritysten ja sen yleisöjen välillä. Ilman luottamusta yhteiskuntavastuu perustuisi petokselle ja petos puolestaan on aika huono pohja hyvälle bisnekselle. Vastuu on luottamuskaupan valuuttaa. Yhteiskuntavastuullisella toiminnalla rakennetaan yrityksen mainetta. Yhteiskuntavastuun käytännöt ovat osa maineenhallintaa ja aineettoman pääomatilin kartuttamista, jotka puolestaan auttavat tiellä taloudelliseen menestykseen. Yhteiskuntavastuu on yksi maineen tekijä, ja näyttää siltä, että siihen kannattaa suhtautua vakavasti. Yrityksellä kun on maine aina, haluttiin sitä tai ei. Menneessä pophitissä kysyttiin, että ”miksi naiset aina rakastuvat renttuihin”. Nykyisessä bisnesmaisemassa rentut eivät pärjää. Todellisuudessa hyvin käy vain hyville tyypeille.
Kirjoitus on julkaistu alunperin Maine-lehden pääkirjoituksena "Hyvä tyyppi" vuonna 2002.
No comments:
Post a Comment